Zilele Europene ale Patrimoniului, iniţiativă a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, vor fi marcate anul acesta în data de 10 septembrie. În România, se desfășoară ediția cu numărul XXVIII, publicul fiind invitat să (re)viziteze clădiri, ansambluri sau situri monumente istorice, descoperind astfel patrimoniul cultural mobil, imobil sau imaterial.

Evenimentul, care și-a propus încă de la început să faciliteze accesul publicului larg la patrimoniul cultural, să încurajeze descoperirea, cunoașterea și respectarea acestuia, are în 2022 tema „Patrimoniul durabil” (Sustainable Heritage), aleasă în ideea păstrării valorilor culturale materiale și imateriale și a conservării acestora pentru viitor.

Instituțiile de cultură organizează, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, diferite activități și expoziții tematice. Muzeul Național al Literaturii Române Iași va expune, timp de două zile, Biblia de la București (1688), „cel mai însemnat monument al literaturii religioase la români” (A.D. Xenopol). Exemplarul expus a fost dăruit de Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești, rudei sale, paharnicul moldovean Vasile Cantacuzino, reprezentând prima traducere integrală în limba română a Bibliei. A fost tipărită la București, în 1688, sub auspiciile domnilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Vizitatorii vor avea șansa să admire acest valoros exponat doar în zilele de 10 și 11 septembrie 2022, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (Casa cu arcade), între orele 10.00 și 17.00.

De asemenea, în data de 10 septembrie, va avea loc o activitate specială de educație muzeală, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”: Căutătorul de cuvinte. Tinerii participanți vor descoperi clădirea monument istoric construită în anul 1842, „vila cu turnișor pătrat” din Copou în care a locuit familia Sadoveanu. Se vor opri asupra expoziției Trecut-au anii…, ce include cărți, manuscrise și dactilograme (cu corecturi), observând-o din perspectiva unui căutător de cuvinte. În cadrul activității, tinerii vor descoperi sensurile multiple ale unui text scris. Înscrieri pentru atelier aici.

Invităm publicul să viziteze clădirile monument istoric din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași:
→ Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (1677)
→ Muzeul „Mihail Sadoveanu” (1842)
→ Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii (1850)
→ Muzeul „Otilia Cazimir” (a doua jumătate a secolului al XIX-lea)
→ Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești (1867) și Mausoleul lui Vasile Alecsandri (inaugurat în 1928)
→ Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Palatul revistei „Viaţa românească” (sfârșitul secolului al XIX-lea)
→ Muzeul „George Topîrceanu” (1900)
→ Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet (1934)
Muzeele vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).