Muzeul „Vasile Alecsandri” Mirceşti

Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române și a fost inaugurată ca muzeu memorial la 9 iunie 1957.

Clădirea a fost construită între anii 1861-1867, sub supravegherea soției lui Vasile Alecsandri, Paulina, și este locul unde poetul a trăit până la sfârșitul vieții. În cei 22 de ani petrecuți aici, „bardul de la Mircești” a compus cea mai mare parte a operei sale (Pasteluri, Legende istorice, Despot-Vodă, Fântâna Blanduziei, Ovidiu, Dumbrava Roșie) și a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea.

Cele cinci camere ale muzeului evocă personalitatea complexă a lui Vasile Alecsandri (1821-1890), surprinsă artistic de pictorul C.D. Stahi, într-un tablou reprezentativ. Biblioteca amintește de plurivalența scriitorului (poet, folclorist, prozator, dramaturg, om politic), numerele din revista „Convorbiri literare” evocă apropierea poetului de Societatea „Junimea”, fotografiile actorilor reînvie faimoasele Chirițe jucate pe scenele teatrelor, cutia cupei de la Montpellier amintește de recunoașterea internațională a creației poetului (Cântecul gintei latine), volumul Ostașii noștri, tradus în limba germană de Regina Elisabeta, este semnul implicării în viața politică a bardului de la Mircești, dar și al aprecierii de care se bucura în cadrul Casei Regale a României, în timp ce cufărul de călătorie, decorațiile și bicornul din catifea ilustrează activitatea diplomatului Vasile Alecsandri.

În parcul din apropierea casei de la Mircești se află un mausoleu, ridicat, prin grija Academiei Române, în anul 1928, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, și pictat de Paul Molda. Aici odihnesc Vasile Alecsandri și soția sa, Paulina, precum și părinții poetului, Elena și Vasile Alecsandri vornicul.

  • Marţi – Duminică: 10-17; Luni: închis

  • Mirceşti, 707295, jud. Iaşi