Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii

În inima Iașului se află casa „cu ferestrele toate luminate”, în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Alexandru D. Xenopol, Vasile Conta, I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți culturale „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.

Muzeul „Vasile Pogor” a beneficiat de lucrări de restaurare între anii 1994 și 2006, 2018 și 2021. Muzeul „Vasile Pogor” a fost reamenajat muzeografic în jurul societății culturale „Junimea”, rezultând un spațiu prietenos și atractiv, în care vizitatorii se raportează la informație și idei prin intermediul propriilor acțiuni. Au fost folosite metode clasice de expunere, dar și instrumente digitale, noi forme de proiectare a informațiilor, într-o abordare interactivă şi participativă, care îi apropie pe vizitatori de patrimoniu. Prin utilizarea mijloacelor digitale și inovative pe fundal arhitectural clasic, s-a obținut o formulă nouă de amenajare muzeală ce menține vie amprenta culturală a Junimii.

Sălile cuprinse în traseul de vizitare construiesc o imagine a istoriei locului, a casei și a proprietarilor, a Iașilor de altădată, recreează atmosfera întâlnirilor junimiste și propun inclusiv călătorii digitale în epoca junimistă prin instalații neconvenționale de artă și panou interactiv.

Muzeul „Vasile Pogor”. Foto credit: Alex Calance (2022)

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, precum și site-ul web al Programului Operațional Regional 2014-2020 și pagina de Facebook a programului.