Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 6 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele.

„Casa cu turn”, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Până în 1918, când a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961), aici a fost găzduit și compozitorul George Enescu. Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” din Copou 18 ani (până în 1936, când s-a mutat la București), în două saloane, un dormitor, o cameră de lucru și două camere ale copiilor. În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris aproximativ 35 de cărți.

Muzeul din Copou este astăzi alcătuit din patru camere, care ilustrează etapele semnificative ale devenirii sadoveniene prin manuscrise, fotografii, ediții princeps, biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărți din biblioteca scriitorului, o pelerină din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofee de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturii ale pasiunii sale pescărești. De asemenea, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, soția prozatorului.

  • Marţi – Duminică: 10-17; Luni: închis

  • Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, 700489, Iaşi