Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) Iași

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu memorial din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.

Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la capătul vieții. Toate Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten, Ion Creangă.

Cel mai vizitat muzeu din Iași, Bojdeuca „Ion Creangă” păstrează o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului, fotografii și altele.

Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, organizat în clădirea anexă și inaugurat la 11 iunie 1989, adăpostește biblioteca și fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. În fața noii clădiri a fost construit și un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.

  • Marţi – Duminică: 10-17; Luni: închis

  • str. S. Bărnuţiu nr. 4, Iaşi