Romanian Creative Week și Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la expoziția Dehydration stage, semnată de Emilian Pospaii și de artiști de la Nocturn. Aceasta explorează frumusețea declinului biologic, invitând la introspecție și repoziționare prin elaborarea unor cadre naturale posibile.
Instalația cuprinde o serie de elemente vegetale care se completează reciproc, pentru a descrie și explica un proces natural, o tranziție, dar și problematica reversibilității și utilității acesteia.

Termenul deshidratare face referire la condiția în care în organism există un deficit, total sau parțial, al cantității de apă. Extins, termenul este asociat cu schimbări neurologice, disconfort general, stare de confuzie, fatigabilitate inexplicabilă. La plante, aceste simptome au o varietate restrânsă, reducându-se la fotosinteză excesivă, ofilire, sevă brută aflată în stază, aspect monocrom, rigiditate.
Rolul apei în acest tablou este unul definitoriu pentru aspectul plantei, dar și pentru parcursul și viața acesteia. Idealul hidrofit, în care planta este adaptată la viața acvatică, având frunzele la suprafața apei și rădăcina ascunsă – rămâne singura speranță în absența apei.

O iluzie și o proiecție, parte din confuzia delirantă în care se află planta/sămânța privată de lichidul vital.

Emilian Pospaii s-a născut în Pucioasa, România, unde a dezvoltat un interes timpuriu pentru poezie și natură, observând îndeaproape proiectele familiei sale. A fost încurajat de cărțile protestante ale bunicii materne, de experimentele în caligrafie ale bunicului său și de afinitatea mamei pentru amenajarea spațiului. Practica sa cuprinde poezia, editarea cărților cu grafică proprie, ilustrațiile în tuș, tapiseria, ceramica realizată din lut decantat, instalațiile sale fiind adesea compuse atât din lucrări originale, cât și din obiecte reevaluate.

Vernisajul va avea loc în ziua de 16 mai 2024, la ora 12.00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor, în prezența artistului Emilian Pospaii.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15-26 mai 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare), în foaierul de la parterul Casei Muzeelor.