În cadrul proiectului Obiectul Art Nouveau al lunii, cel de-al șaptelea bun de patrimoniu promovat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o statuetă din alabastru, intitulată Trinkende (Băutoarea), realizată la începutul secolului al XX-lea de artistul german Victor Heinrich Seifert (1870-1953).

Exponatul i-a aparținut poetului Mihai Codreanu (1876-1957) de la a cărui naștere marcăm în luna iulie 147 de ani. Sculpturile adunate de sonetist în decursul vieții, elemente ornamentale pline de forță și expresivitate, au personalizat interiorul Vilei Sonet, oferind un centru de interes, o percepție aparte, dând locuinței un accent de galerie de artă.

Obiectul Art Nouveau al lunii iulie este una dintre cele mai de succes lucrări ale sculptorului V.H. Seifert ce înfățișează o tânără seminud, acoperită de la mijloc în jos, cu părul prins într-un coc lejer, ținând în palme, aproape de buze, o cupă din bronz. Reprezentarea elegantă a corpului subliniază aspectul blând, senzualitatea și grația personajului cast.

Statueta, subiect frecvent portretizat de artist, a fost realizată în mai multe variante (nud, seminud, îmbrăcată) și în cel puțin patru mărimi, semnate divers: „Prof. V. Seifert”, „Prof. V. H. Seifert”, Victor H. Seifert, „Seifert”, „V. Seifert”. Unele au și o plăcuță inscripționată cu numele turnătoriei Aktiengesellschaft Gladenbeck Berlin.

Artistul plastic, contemporan cu Mihai Codreanu, a fost unul dintre cei mai productivi sculptori germani de după Primul Război Mondial. Nudurile neoclasice au fost cele mai vândute lucrări, colecționate la nivel mondial.

Probabil, și Mihai Codreanu, mare iubitor de artă, într-una din numeroasele sale călătorii în vestul Europei, a achiziționat statueta, un must have în designul interior Art Nouveau al locuințelor. Personalitatea și frumusețea acestui stil a izvorât din inventivitatea cu care elementele naturale sau de inspirație feminină au fost reinterpretate și integrate în spațiul interior, prin reprezentări figurative regăsite în tapiserii, vitralii, corpuri de iluminat și statuete. Formele specifice în amenajarea Art Nouveau sunt fluide, reprezentate prin linii curbe, asimetrice, punând accent pe grația și rafinamentul contururilor sinuoase, feminine.

Microexpoziția este organizată la Casa Muzeelor, în foaierul de la etajul I, statueta fiind însoțită de o prezentare audio-video cu informații despre lucrare, artistul plastic, proprietar și imagini cu reprezentări ale sculptorului pe același subiect.

Obiectul Art Nouveau al lunii poate fi admirat în perioada 4-30 iulie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 achiziționarea ultimului bilet).

 

Muzeograf, Beatrice Panțiru