Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită cu prilejul Zilei Comemorării Pogromului de la Iași să vedeți expoziția de fotografie „BESA – un cod al onoarei”, semnată de Norman Gershman, un proiect Yad Vashem – Institutul Internațional pentru Memoria Holocaustului, din Israel, adus în România cu sprijinul Institutului Francez Iași.

Expoziția, amenajată în Foaierul de la parterul Casei Muzeelor, pune laolaltă imaginile musulmanilor albanezi care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, așa cum au fost ele surprinse de fotograful american Norman Gershman, și poveștile acestor oameni de o conduită remarcabilă, care au respectat tradiția albaneză cunoscută sub numele de Besa, bazată pe principiul: „Casa unui albanez aparține Domnului și oaspetelui… Odată ce îi veți fi spus «Bine ai venit», el [oaspetele] nu mai trebuie să aibă nicio teamă și să știe că sunteți gata să-l apărați împotriva oricărui pericol”. Deși nu este menționat în lege, fiind doar consemnat în scris în secolul al XX-lea, acest concept respectat cu sfințenie de albanezi, încă din secolul al XV-lea, a făcut ca soarta evreilor în timpul Holocaustului să fie în țara lor alta. Cu excepția membrilor unei singure familii, toți evreii aflați în interiorul frontierelor albaneze în timpul ocupației germane, cetățeni albanezi ori refugiați, au fost salvați.

Vernisajul expoziției „BESA – un cod al onoarei” va avea loc la 30 iunie, ora 18.00, avându-i ca invitați pe Raluca Vârlan-Bondor (Institutul Francez Iași) și Albert Lozneanu (Comunitatea Evreilor Iași). Actorii Alexandra Diaconița și Valentin Mocanu vor citi, pentru a comemora victimele Pogromului de la Iași, trei poeme pe tema Holocaustului: „Fuga morții”, de Paul Celan, „După Auschwitz”, de Anne Sexton și „Psalmul leprosului” de Benjamin Fondane.

Curatoriată de Nicoleta Dabija (muzeograf Casa Muzeelor – MNLR Iași), expoziția „BESA – un cod al onoarei” va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, între 30 iunie și 30 iulie 2023, în Foaierul de la parter al Casei Muzeelor.