Miercuri, 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o întâlnire din seria Dialogurile Atelierului de lectură „Junimea XXI”.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sala Studio J, cu începere de la ora 11:00, și o are invitată pe prof. univ. dr. Rodica Zafiu, gazda întâlnirii fiind Cătălin-Mihai Ștefan. Dialogul va aborda teme precum evoluția limbii române, rolul argoului și al neologismelor în limba română contemporană, pornind de la cărțile publicate de autoare pe aceste teme.

Rodica Zafiu este prof. univ. dr. în cadrul Departamentului de Lingvistică al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti. Doctor în filologie (din 1998), a predat limba română la Universitatea din Pisa și la Universitatea din Calabria (Italia). Din 2003 este cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucureşti. A fost distinsă cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române, pe anul 2005, pentru volumul colectiv Gramatica limbii române. Are numeroase colaborări la reviste de cultură precum Dilema, Dilemateca, Cuvântul, Luceafărul, Observator cultural, Orizont, România literară ș.a. A publicat mai multe cărţi, între care amintim: Diversitate stilistică în româna actuală (Editura Universităţii din Bucureşti, 2001), Limbaj şi politică (Editura Universităţii din Bucureşti, 2007), 101 cuvinte argotice (Editura Humanitas, 2010).

Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea Zilei Limbii Române, care se marchează în România, începând cu anul 2011, în data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din anul 1990.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Dialogul va putea fi urmărit și live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași.