Lucrarea de artă decorativă, aflată în patrimoniul Muzeului „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), i-a aparținut lui Mihai Codreanu (1876-1957), fiind călimara de birou a sonetistului, obiect la care a ținut foarte mult.

Ea este alcătuită dintr-o piesă centrală: o statuetă care îl înfățișează pe Voltaire șezând pe un jilț și două recipiente laterale: călimări pentru cerneală cu capace ornamentate. Toate cele trei obiecte sunt fixate pe un suport din marmură neagră cu locaș pentru tocuri.

Statueta este o replică a lucrării sculptorului neoclasic Jean-Antoine Houdon (1741-1828), renumit pentru busturile și statuile filosofilor, inventatorilor și figurilor politice ale Iluminismului, printre care și „Voltaire șezând” din 1781.

Pe capacele călimărilor pot fi văzute două măști, așezate spate în spate, una ce reprezintă o expresie veselă și una tristă. Aceste chipuri sunt simbolul universal pentru teatru. Ele sunt de origine greacă, simbolizând comedia și tragedia.

Acest obiect de artă decorativă, așezat pe biroul de lucru al poetului, a fost menționat în două testamente ale sonetistului.

Muzeograf Beatrice Panțiru (Muzeul „Mihai Codreanu”)