A 70-a aniversare a cărturarului Titu Maiorescu a reprezentat pentru prietenii și colaboratorii săi universitari prilejul de a organiza o serie de evenimente menite a-l sărbători pe cel care, ani de zile, și-a legat numele de învățământul românesc și s-a implicat constant în reformarea acestuia.

Evenimentele organizate în fosta capitală a Moldovei au fost programate pentru data de 29 noiembrie 1909, la o săptămână după cele din București. Acestea au debutat în sala de ședințe a primăriei, același loc unde, în februarie 1863, tânărul, pe atunci, Titu Maiorescu inaugurase prelegerile populare, vorbind despre familie și educație.

Discursul lui N. Gane, prieten, junimist și primar al Iașilor, a fost urmat de intervenția sărbătoritului, după care, cei doi, împreună cu organizatorii, au făcut o „călătorie în timp”. Școala normală „Vasile Lupu”, Liceul Internat, Universitatea din Iași au fost locuri de emoționantă aducere aminte. Alocuțiunilor susținute de reprezentanții acestor instituții li s-au adăugat cuvintele reprezentanților elevilor și studenților, de la Liceul Internat și, respectiv, de la Universitate. Mesagerul elevilor Liceului Internat, unde Titu Maiorescu fusese director, a fost Teodor Naum, fiul profesorului și junimistului Anton Naum.

În amintirea acelei zile de 29 noiembrie 1909, viitorul filolog și traducător a primit din partea lui Titu Maiorescu o fotografie a sa. Imaginea, realizată în atelierul fotografului elvețian Francis de Jongh, era însoțită de o dedicație în limba latină: „Theodore Naum, in memoriam diei vicesimi noni novembris MDCCCCIX. T. Maiorescu”.

La încheierea vizitei sale la Iași, în finalul discursului de la Universitate, Titu Maiorescu, în semn de mulțumire, mărturisea: „Cum ați alcătuit această sărbătoare, ne-ați înălțat pe toți într-o lume ideală, și dacă poet este acela, care dintr-o lacrimă face un mărgăritar, d-voastră ați știut să faceți dintr-o despărțire o mângâiere sufletească.” („Evenimentul”, anul XVII, nr. 239, 1 dec. 1909, p. 1)

Muzeograf Andreea Tacu (Compartiment Evidență și clasare bunuri culturale)