Profira Ursachi, mama scriitorului Mihail Sadoveanu, era „țărancă de pe malul Moldovei”, născută în 1861 la Verșeni (județul Iași).
Plecată din satul natal în căutarea unui trai mai bun, la Pașcani se însoțește cu „boierul” Alexandru Sadoveanu, avocat care își lăsase în Iași trecutul și familia (soția cu un copil) pentru a trăi „o viață de o puritate și de o demnitate deosebită, neamestecat în nici un fel de intrigă politică”[1].
Moare de timpuriu, în 1895, lăsând în urmă cinci copii nemângâiați: Mihail, Dimitrie, Clémence, Vasile și Andrei.
Cel mai mare copil, devenit unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români, recunoștea, la vârsta maturității fiind, că: „Era între mine și mama o legătură strânsă de iubire. Ea iubea în mine pe primogenitul ei și avea și bucuria asemănării mele cu ea. (…) Eu o iubeam pentru că era veselă, expansivă și bună prietenă cu mine și pentru că îmi povestea frumos și tainic lucruri «de la noi de la Moldova»…”[2]
Se odihnește întru veșnicie în „țintirimul cel vechi din deal, între Vatra Pașcani și Târg”[3].
„Mama” este evocată de Mihail Sadoveanu în volumele Cele mai vechi amintiri, Anii de ucenicie, dar și în povestiri precum Băiețel, Părul din ograda bunicilor, La paisprezece ani sau în scrieri unde primește numele unor personaje feminine ori eroina are prenumele său: Margareta – în Printre gene, duduca Profirița – în Lisaveta.
Femeie simplă, preocupată doar de gospodărie și de creșterea copiilor, trăind în umbra bărbatului, Profira Ursachi nu a făcut nici o fotografie în timpul vieții. Chipul său ne-a rămas doar în arta plastică, fiind redat de pictorița Nelly Știubei „după spusele lui Conu Mihai și având drept modele – în lipsă de fotografii – pe Mărioara, cea mai mică dintre fetele scriitorului și pe însuși scriitorul”[4], cum aflăm de la Profira Sadoveanu, fiica prozatorului și nepoata botezată cu numele bunicii. Această schiță în creion se află în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Muzeograf Lăcrămioara Agrigoroaiei (Muzeul „Mihail Sadoveanu”)
[1] Mihail Sadoveanu, Anii de ucenicie, în Opere, vol. 16, p. 394.
[2] Ibidem, p. 392.
[3] Mihail Sadoveanu, op. cit., p. 397.
[4] Profira Sadoveanu, Note, în Opere, vol. 22, p. 581.