În patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași se găsește o fotografie din 1912 reprezentând pe Octav Minar, Ecaterina Vartic și Eugeniu Revent (cu o lunetă), surprinși în cerdacul dărăpănat al Bojdeucii lui Ion Creangă.

Octav Minar, avocat, profesor, istoric literar și publicist, admirator al lui Ion Creangă, a publicat numeroase note și articole în presa literară și este realizatorul documentarului „Eminescu, Veronica, Creangă” (1914), unde apare și fotografia din 1912, cu următoarea explicație: „În cerdac se află Ecaterina Creangă, femeia care a îngrijit și a păstrat cu sfințenie până la moarte această bojdeucă”.

Ecaterina Vartic (1853-1912) a fost consoarta mai tânără, cu vreo 15-16 ani, a lui Ion Creangă, pe numele căreia acesta a și cumpărat Bojdeuca, în vara anului 1879, pe 50 de galbeni austrieci: „Creangă a avut mare noroc de această femeie, pe care o socotea prietena sa. Îi zicea pe nume «Tinca»; iar ea îl striga «Ionică». Un lucru este de remarcat că, după ce Creangă s-a bolnăvit, l-a îngrijit, cu devotament și multă răbdare și a stat la căpătâiul său, până la ultima răsuflare. Dar și Creangă, i-a lăsat, la moarte ce putea să-i lase – bojdeuca sa”, scria Veniamin Pocitan Ploeșteanu.

Eugeniu Revent, poet, publicist, profesor din Bacău, a atras atenția opiniei publice asupra stării de ruină a Bojdeucii lui Ion Creangă: „Ca noi nimenea nu are un respect nemărginit./ Pentru oamenii de seamă ce trăiesc, ori au murit./ (…) Și noi «bojdeuca» lui Creangă o păstrăm ca lucru rar,/ Putrezită, dărâmată, cu cerdacul irosit,/ Căci e mai interesantă ca ruină la privit” („Românul”, nr. 8, Arad, 1911).

Iulian Pruteanu-Isăcescu
(Șef Birou Programe culturale și valorificare patrimoniu)