În sufrageria Vilei Sonet, casa poetului Mihai Codreanu, există o sculptură impresionantă semnată cu majuscule: G. Clère 1864. Lucrarea în bronz reproduce o scenă din mitologia greacă, prima dintre cele douăsprezece sarcini pe care Hercule le-a îndeplinit pentru Euristeu (vărul său), regele Micenelor – Uciderea leului din Nemea. Hercule, fiul lui Zeus, considerat semizeu, este cunoscut și ca cel mai mare erou grec. Se crede că și-a câștigat nemurirea drept recompensă finală pentru ostenelile sale.

Autorul lucrării este Georges Prosper Clère (9 noiembrie 1829, Nancy – 7 septembrie 1901, Paris), sculptor francez, care a studiat mai întâi medicina la Dijon, urmând apoi cursurile Școlii de Arte Plastice din același oraș. Ulterior, s-a dedicat sculpturii și a învățat în atelierul lui François Rude, pe rue de l’Enfer din Paris. În cei 35 de ani de activitate, a realizat numeroase sculpturi exterioare sau de interior: busturi, statui, cariatide, grupuri statuare etc.

„Turnul de fildeș” în care Mihai Codreanu și-a trăit ultimii 23 de ani poate fi asemănat cu o galerie de artă, unde pot fi văzute diverse lucrări, unele achiziționate personal, altele prin intermediari, ori primite de la prieteni ca amintire. Simțul estetic, rafinamentul și bunul gust al sonetistului se dezvăluie în fiecare sală de expoziție a muzeului care-i poartă numele.

 

Muzeograf Beatrice Panțiru (Muzeul „Mihai Codreanu”)