Muzeul „Constantin Negruzzi” de la Hermeziu (Trifeștii-Vechi), inaugurat la 7 octombrie 1995, a fost gândit pornind de la obiectele autentice, recuperate în anul 1968: două birouri sculptate, dulap pentru haine, bufet cu un singur corp, un cuier din lemn și unul din metal, masă mică pentru jocuri de noroc, scaune cu împletitură din metal, bombonieră din porțelan, carafă din sticlă, suporturi metalice pentru paharele de ceai, baston cu chipul lui Mihai Negruzzi. Muzeul a fost structurat într-o expoziție documentară, organizată în holul de intrare, și patru camere memoriale: salonul de muzică și teatru, sufrageria, dormitorul și biblioteca-birou.

Prima cameră care se înfățișează vizitatorului este Salonul de muzică și teatru, unde sunt expuse flautul lui Iacob Negruzzi și pianul la care cânta Leon Negruzzi (fii ai lui Constantin Negruzzi), partituri muzicale, cărți de specialitate, alte instrumente muzicale (țiteră, vioară), fotografii ale membrilor familiei sau ale prietenilor, stampe de epocă, o tapiserie din Olanda, covoare și diverse piese de mobilier. Negruzziștii, se știe, au fost mari iubitori de muzică și teatru: „În seara reprezentației curtea casei boierești era plină de trăsuri căci fuseseră invitate o mulțime de persoane de la Iași și de la alte moșii. (…) Spectatori, orchestră, actori, începură toți să râdă cu hohote nemaipomenite. O mătușă a mea, cucoana Sofia Carp, venită anume de la moșia sa, Țigănașii, avea darul de a râde așa tare, încât tremura casa, iar un alt spectator, Iancu Cațichi, venit din Iași, avea un râs bolnăvicios: când îl apuca, nu se mai putea opri. Era o casă veselă acea din Trifeștii-Vechi, dar atâta râs nu se mai auzise într-însa niciodată. (…) Pentru cina ce urmă se întinsese o masă lungă în grădina luminată cu lanterne venețiene și veselia se prelungi până noaptea târziu” (Iacob Negruzzi, „Din copilărie. Aduceri aminte și impresiuni”, în „Scrieri alese”. Ediție îngrijită de Corneliu Simionescu, București, 1970, p. 268-269).

Iulian Pruteanu-Isăcescu (Șef Birou programe culturale)

 

* Mai multe informații despre istoria conacului și a familiei găsiți în cartea Muzeul „Constantin Negruzzi”. Din istoria conacului Negruzzi de la Hermeziu, de Iulian Pruteanu-Isăcescu, apărută la Editura Muzeelor Literare Iași, 2019.