Între obiectele recent intrate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași se numără și un dulap în stil Biedermeier, care i-a aparținut lui Emil Brumaru, donat de fiica acestuia, dr. Andreea Brumaru, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

În 1980, la Editura Cartea Românească, îi apărea lui Brumaru antologia de poeme Dulapul îndrăgostit. Cu excepția familiei, nimeni nu știa că la originea acestui titlu se afla un obiect real, cu o semnificație afectivă profundă, existent în apartamentul poetului, care l-a însoțit așadar în cea mai mare parte a vieții. Adus de părinți, odată cu mutarea lor din Basarabia la Iași, dulapul a găzduit multă vreme hainele mamei lui Emil Brumaru, o femeie frumoasă, care-și purta cu eleganță rochiile din catifea, șalurile de angora ori toga din blană de vidră. Prezența rafinată a mamei și a veștmintelor ei se regăsesc discret în versul Dulap obscur, în tine arde-un înger.

Ulterior, după căsătoria lui Emil Brumaru cu Tamara Pintilie, „dulapul îndrăgostit” va ajunge, mai întâi, la Coarnele Caprei, unde soția primise repartizare pentru un an (1979-1980), ca profesoară de limba română și latină, iar apoi, din nou, la Iași. Rochiile mamei au fost înlocuite cu rochiile Tamarei, croite și cusute de ea însăși, din materiale rare. Tot soția este cea care va vopsi dulapul în alb. Iar oglinda imensă de pe ușa lui s-a transformat, pe neașteptate, într-o „poveste de dragoste” în versuri: „Emil stătea acasă, citea și scria, iar când mă întorceam de la serviciu mă aștepta o nouă poezie, frumos scrisă de mână și pusă de el pe oglindă…! Le țineam acolo mai multe zile, ca să le recitim bine, până când nu mai era loc de oglindit și atunci le strângeam într-un plic mare. Emil îmi scria alte poezii și le punea pe oglindă din nou”, își amintește fosta Tamara Brumaru.

Un dulap îndrăgostit, prin urmare, de rochiile muzelor lui Emil Brumaru, mama și soția. Această piesă de mobilier, veche de aproape un secol, a constituit elementul central al unei expoziții temporare, deschisă în cadrul FILIT 2020, și, cândva, poate va fi și punctul de plecare al unei expoziții permanente Emil Brumaru.

Muzeograf Nicoleta Dabija (Birou programe culturale)