Afinitatea lui Mihai Codreanu pentru cultura și arta franceză se dezvăluie oriunde în locuința sa de pe strada Rece nr. 5. Printre numeroasele obiecte de artă decorativă din Vila Sonet, este expus și un altorelief din alabastru înrămat, ce a aparținut sonetistului, reproducere (la scară redusă) a unei picturi a lui Jean-François Millet (1814-1875).
E posibil ca obiectul de artă decorativă să fi fost achiziționat personal de Mihai Codreanu, în călătoriile pe care le-a făcut în Franța.
Pictura originală Culegătoarele de spice (83,5×111 cm), una din lucrările controversate ale lui Jean-François Millet, a fost expusă la Salonul de la Paris din 1857. Autorul, considerat apărătorul celor exploatați, primea adesea reproșuri legate de maniera exagerată în care prezenta sărăcia mediului rural și nedreptățile vieții de la țară, iar alții, din contră, îi apreciau temele realiste.
Lucrarea prezintă un aspect de seceriș al anului 1873 din Franța. Prim-planul redă privitorului munca istovitoare a trei femei, cărora li s-a permis să culeagă spicele rămase pe câmp (Levitic 19:9-10. „Când vei secera holdele ţării, să laşi nesecerat un colţ din câmpul tău şi să nu strângi spicele rămase pe urma secerătorilor. Nici să nu culegi strugurii rămaşi după cules în via ta şi să nu strângi boabele care vor cădea din ei. Să le laşi săracului şi străinului. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău”). Planul secund redă forfota secerișului.
Muzeograf Beatrice Panțiru (Muzeul „Mihai Codreanu”)