Clopoțelul decorativ cu inscripția „Volendam”, aflat în patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu”, amintește de turistul Mihail Sadoveanu care, în luna iunie a anului 1927, a întreprins o călătorie în Olanda, ca delegat al Casei Autonome a Monopolurilor, din Consiliul căruia făcea parte.

Obiectul-suvenir, din bronz, redă fidel portul național feminin olandez, așa cum este acesta cunoscut și descris de scriitor în „Olanda. Note de călătorie”, volum apărut în anul 1928: „Femeile în costume viu colorate, cu largă fustă încrețită și pestelcă, ș-o foarte elegantă bonetă de horbotă crohmolită, în formă de cască, cu două aripioare răsfrânte în sus de o parte și de alta a urechilor”.

Deși de dimensiuni mici, clopoțelul surprinde prin numeroasele detalii care i-au fost imprimate prin turnare și care pot fi descoperite cu ochiul liber, la o privire mai atentă: fusta lungă, încrețită și prinsă peste umeri cu bretele late, încrucișate în față și în spate, buzunarele aplicate pe șorțul mai scurt decât fusta, mânecile suflecate ale bluzei, bordura îngustă a bonetei de sub care se zărește părul ondulat care încadrează o față rotundă. Aceste detalii completează și adeveresc descrierea pe care ne-a lăsat-o scriitorul.

Muzeograf Lăcrămioara Agrigoroaiei (Muzeul „Mihail Sadoveanu”)