Muzeul ”Ion Creangă” (Bojdeuca)

Muzeul Ion Creanga (Bojdeuca)
Muzeul Ion Creanga (Bojdeuca)
Muzeul Ion Creanga (Bojdeuca)

Bojdeuca Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, primul muzeu memorial literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918), este una din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași. Bojdeuca l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârșitul vieții. Toate Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

Clădirea care adăpostește expoziția documentară referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor.

Ion Creangă

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837. Părinţii săi sunt Ştefan a lui Petrea Ciubotariul şi Smaranda, iar el a mai avut incă şapte fraţi.

In 1847 incepe şcoala de pe langă biserică din satul natal. Fiu de ţăran din Humuleşti, este pregătit mai intai de dascălul din sat, după care mama sa il incredinţează bunicului său, David Creangă, care-l duce pe valea Bistriţei, la Broşteni. In 1853 este inscris la Şcoala Domnească de la Targu Neamţ, sub numele Ştefănescu Ion. După dorinţa mamei, el este inscris la Şcoala catihetică din Fălticeni, unde apare sub numele de Ion Creangă. După desfiinţarea şcolii din Fălticeni, este silit să plece la Iaşi, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola.

Se insoară la Iaşi, cu Ileana. La 19 decembrie 1860 soţia sa naşte un băiat, Constantin.

In 1864, Creangă intră la Şcoala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu.

După ce timp de 12 ani este dascăl şi diacon la diferite biserici din Iaşi, este exclus definitiv din randurile clerului.

Intre 1883 şi 1889 a fost bolnav de epilepsie. Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, in casa sa din cartierul Ţicău.

Scurt istoric

„Bojdeuca de casuta” cum o numeste insusi Ion Creanga (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889), construita inainte de anul 1850, in mahalaua Ticau, „ce-i mai zic si Valea Plingerei”, a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial de literatura din Romania) la 15 aprilie 1918.

Casuta de pe strada Ticaul de Sus nr. 4 l-a gazduit pe Ion Creanga din vara anului 1872, dupa ce fusese raspopit. Humulesteanul s-a mutat aici, in camera din dreapta, avind-o ca vecina, in cealalta camera, pe Ecaterina Vartic.

Toate Povestile si Amintirile din copilarie au fost scrise in Bojdeuca din Ticau. In anul 1876, o jumatate de an, Mihai Eminescu a locuit aici, traind „fara pic de ginduri rele” impreuna cu Creanga, cu personajele lui, viata adevarata pe care o visa. In bucatarie se afla cuptorul cu hornul asemanator celui de la casa parinteasca din Humulesti, masuta de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana – amintire de la mama sa, portretul Tincai Vartic si alte obiecte memoriale originale. In camera de lucru pot fi revazute masa de lucru, cu pagini scrise de Creanga, lampa, tocul, calimara, nisipernita, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Musnetanu, precum si multe alte obiecte originale. Cerdacul din spatele Bojdeucii, de unde Creanga si Eminescu priveau dealurile Ciric si Sorogari, dar si „pe cerul plin cu minunatii”,aminteste aceasta tulburatoare prietenie. Aici petreceau cei doi ceasuri fara pereche, aici Eminescu povestea lui Creanga „atitea lucruri frumoase… frumoase…”

Cladirea care adaposteste Expozitia documentara Viata si opera lui Creanga, biblioteca si fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca si amfiteatrul in aer liber (proiect realizat de arhitectul iesean Virgiliu Onofrei) au fost construite in perioada 1984-1989 si inaugurate la 11 iunie 1989.

Cel mai vizitat muzeu din Iasi, Bojdeuca „Ion Creanga”, se infatiseaza vizitatorilor din tara si strainatate nu ca o arhiva, ori ca o colectie de documente vechi, originale, ci ca o sinteza vie, ca o oglinda moderna a vietii si operei unui mare creator roman si a lumii romanesti si europene in care a trait Ion Creanga, contemporan cu noi.

Adresa muzeului

Strada Simion Bărnuţiu nr. 4, Iaşi

Tel: 0747.499.488

Persoană de contact: custode Nina Purcaru

Program de vizitare

Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis

Preț bilet:

Preț întreg: 5 lei

Pensionari: 2 lei

Elevi și studenți (individual şi în grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu

Grupuri de peste 12 persoane: 4 lei

Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (individual): 3 lei

Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (grup de peste 12 persoane/persoană): 2 lei

Gratuit: în prima duminică a fiecărei luni.

Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi însoţitorilor acestora, copii din casele de asistenţă socială, angajaţi actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională.

Fotografierea şi filmarea în interes personal sunt permise numai în spaţiile extramuzeale.

Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul „V. Pogor”):

Filmare cu mijloace autonome: 200 lei/oră

Fotografiere cu mijloace autonome: 20 lei/oră

Fotografiere şi filmare cu mijloace care necesită racordare la surse de energie electrică: 300 lei/oră

Evenimente Muzeul ”Ion Creangă” (Bojdeuca)