Muzeul „Mihai Codreanu” propune publicului vizitator, în cadrul proiectului „Obiectul lunii”, micro-expoziția dedicată unui exponat Art Nouveau – o vază realizată de renumitul sticlar francez François-Théodore Legras (1839-1916).

Vaza Legras este realizată la începutul secolului al XX-lea, într-o tehnică modernă a acelor timpuri: sticlă cameo gravată acid, în nuanțe de ocru și verde. Decorul său prezintă un colțișor din raiul copilăriei autorului: peisaj lacustru din regiunea Vosges. Bunul de patrimoniu i-a aparținut sonetistului Mihai Codreanu, un rafinat iubitor și colecționar de artă decorativă. Vaza are formă ovoidă, zimțată la partea superioară și este nesemnată. Cercetările au condus la aflarea artistului.

François-Théodore Legras, cu origini modeste, a avut o ascensiune remarcabilă; în doar trei ani a avansat de la simplu muncitor la director de sticlărie. El a condus una dintre cele mai apreciate și mai mari fabrici de sticlă și cristal din Franța – Plaine Saint-Denis, situată în suburbiile Parisului, având 1400 de muncitori și 150 de decoratori.

Lucrările realizate de Legras, multe nesemnate, au participat la numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind foarte des premiate. Fabricile lui realizau trei tipuri principale de producție: sticlării utilitare în scopuri chimice, farmaceutice sau comerciale; sticlării creative, colorate, împodobite cu decorațiuni și sticle de subiect a căror formă reprezentau un personaj celebru, monument, animal, episod istoric, politic sau de actualitate.

Filosofia după care s-a ghidat François-Théodore Legras a fost producerea frumuseții la preț redus pentru o artă accesibilă tuturor, oferea deci articole de lux, în stilul celor ale lui Daum sau Gallé, dar la un preț mai mic, clientela fiind una vastă, mai populară.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă un obiect deosebit și bine cotat la casele internaționale de licitație de artă, vor afla diverse informații despre stilul Art Nouveau, artistul sticlar, lucrări realizate în aceeași cheie cu obiectul expus, semnăturile utilizate de sticlar.

Vaza poate fi admirată în „Turnul de fildeș” al Vilei Sonet (Muzeul „Mihai Codreanu”), în perioada 3-31 ianuarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Concept: Beatrice Panțiru (muzeograf – Muzeul „Mihai Codreanu” )