Muzeul Național al Literaturii Române Iași a lansat tururi virtuale pentru zece dintre muzeele din rețeaua sa, care acum pot fi explorate digital: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Constantin Negruzzi” Hermeziu, Muzeul „Vasile Alecsandri” Mircești (alături de Mausoleul „Vasile Alecsandri”).

În itinerariile 3D interactive sunt cuprinse expozițiile permanente și spațiile exterioare ale muzeelor, însoțite de informații multimedia despre exponate, prin texte, fotografii, materiale audio, materiale video. Tururile virtuale asigură o experiență de navigare prietenoasă, sunt realizate pe platforma Matterport, fiind accesibile de pe orice browser de internet, și sunt integrate în platformele Google Street View, Google Maps, Google Earth.

Proiectul a fost realizat pentru a facilita accesul la patrimoniu categoriilor de public cărora le este imposibilă deplasarea la muzeu, pentru a diversifica mediile în care instituţia este prezentă și pentru a participa la efortul de digitalizare şi de prezentare a patrimoniului într-o manieră accesibilă. De asemenea, tururile virtuale sunt constituite și ca resursă pentru activitățile de educație muzeală realizate online, venind în sprijinul profesorilor și educatorilor în activitatea de predare și învățare.

Accesul la tururile virtuale este gratuit și se poate realiza pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași: https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/tururi-virtuale-mnlr-iasi/. A doua etapă de digitalizare va continua anul acesta, alte muzee din rețeaua MNLR Iași fiind incluse în proiect.