Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează, în parteneriat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, o expoziție dedicată Zilei Mondiale a Teatrului.

La parterul Casei Muzeelor vor fi expuse patru planșe originale, reprezentând planurile clădirii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, primul teatru național din România.

Proiectat de arhitecții vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, actualul edificiu al Teatrului Național din Iași este considerat o bijuterie din punct de vedere arhitectonic. A fost construit, între 1894 și 1896, pe locul vechii primării, și inaugurat de primarul Nicolae Gane la 1 decembrie 1896. Cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, în anul 1956, teatrul ieșean a primit numele poetului și dramaturgului Vasile Alecsandri.

Ziua Mondială a Teatrului este marcată anual în ziua de 27 martie și are ca obiective conștientizarea valorii teatrului și promovarea activității artistice a comunităților de teatru în întreaga lume. Creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în 1961, a fost sărbătorită pentru prima dată la 27 martie 1962, odată cu deschiderea stagiunii Teatrului Națiunilor din Paris.

Expoziția Teatrul Național Iași – patru ipostaze ale trecutului poate fi vizitată în perioada 28 martie – 6 aprilie 2023, la parterul Casei Muzeelor, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – intrarea ultimului vizitator).