În urmă cu 115 ani, mai exact pe 15 octombrie 1906, în fața Teatrului Național se inaugura unul dintre cele mai frumoase monumente de for public ale Iașului, statuia lui Vasile Alecsandri. Evenimentul, pregătit și așteptat din anul în care poetul, dramaturgul și omul politic a luat drumul astrelor, a devenit, prin fastul, amploarea și numărul participanților, sărbătoarea românilor de pretutindeni.

La această festivitate, numeroase oficialități, personalități din lumea academică, culturală și științifică au adus un omagiu celui care a fost „acel rege al poeziei, vecinic tânăr și ferice” (Mihai Eminescu, Epigonii).

Pentru această solemnitate, tânărul poet Mihai Codreanu „a sculptat cu penița” Statuia lui Alecsandri, sonet care a fost imprimat pe mătase. Se spune că un exemplar a fost așezat în soclul statuii, alături de pergamentul actului comemorativ al inaugurării monumentului.

Muzeograf Beatrice Panțiru (Muzeul „Mihai Codreanu”)

Obiectul lunii octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este acest sonet tipărit pe mătase, expus la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) din strada Rece nr. 5 și poate fi văzut în perioada 1-31 octombrie 2021, în intervalul orar 10:00-17:00, de marți până duminică (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!