Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Arhivele Statului Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, vă invită să vizitați expoziția România Centenară. 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, organizată la Muzeul „Vasile Pogor”.

Expoziția marchează centenarul unui moment important din istoria românilor, revenirea Basarabiei la Patria Mamă în urma deciziilor luate la 27 martie/9 aprilie 1918 de Sfatul Țării de la Chișinău. Pentru prima dată, sunt scoase la lumină documente referitoare la personalități care au fost în spatele evenimentelor precum Pantelimon Halippa și Ion Inculeț, la situația studenților basarabeni în timpul Primului Război Mondial și în primii ani interbelici, documente ale Primăriei Iași care clarifică aspecte legate de modul în care contemporanii au privit acest eveniment, manifestările și serbările organizate, părerile și comentariile apărute în scrisorile, amintirile, conferințele privitoare la Unire, fotografii, afișe și volume reprezentative. Între acestea se remarcă manuscrisul istoricului N.A. Bogdan, Iașul, leagăn al unirii neamului românesc. Amintiri și însemnări din 1916-1918 și un memoriu al lui Ion Mihalache către Ministrul de război, referitor la situația Basarabiei.

Deschiderea expoziției va avea loc marți, 27 martie 2018, ora 8.30, la Muzeul „Vasile Pogor” și va putea fi vizitată în perioada 27 martie – 27 aprilie 2018, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Echipa de organizare este formată din Suzana Bodale, Corina M. Irimiță, Iulian Pruteanu, Oana Melinte, Georgiana Leșu.