Miercuri, 17 ianuarie 2024, de la ora 18:00, în Sala de Conferințe a Casei Muzeelor va avea loc premiera filmpoemului Dogma, regizat de Valentin Mocanu, în prezența actorilor, a poeților ieșeni implicați în proiect și a invitatului special, regizorul Ovidiu Lazăr.

Dogma este un filmpoem, o întâlnire a imaginii în mișcare cu sensurile ascunse ale cuvintelor într-un context intim și vulnerabil. Dogma este o explorare sau o răscolire a potențialului poetic pe care îl are gestul simplu asociat cuvântului simplu. Dogma este o rătăcire printr-un labirint de oglinzi, având drept fir călăuzitor bucuria oglindirii de sine.

În viziunea regizorului Valentin Mocanu, „este vorba mai degrabă de o dogmă personală, și când spun dogmă, mă refer la sensul cel mai vechi al acestui cuvânt: părere, opinie. Este opinia mea că mai este loc de filmul-poezie într-o lume care se îndreaptă periculos spre abrutizare.”

Valentin Mocanu este absolvent al Facultății de Teatru, secția Actorie, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, actualmente masterand în Artele spectacolului de teatru la aceeași facultate. Pasionat de actorie, cinema și fotografie, a realizat acest proiect cu mijloace tehnice simple, chiar rudimentare, fără să vadă în asta un impediment, deoarece este de părere că, mai presus de orice, filmul este un contact direct dintre un fragment de sens surprins în timp și un ochi care îl decantează. Orice alte artificii care mijlocesc acest contact nu îl modifică semnificativ.

Textele utilizate în film aparțin poeților ieșeni Mariana Codruț, Sorina Rîndașu, Lucian Vasiliu, Nichita Danilov, Liviu Antonesei, Șerban Axinte.

Distribuția filmului este alcătuită din actori (Teatrul Național Iași, teatrul independent ieșean) și din studenți UNAGE Iași de la secțiile Actorie și Coregrafie: Emil Coșeru, Alexandra Diaconița, Anamaria Rusu, Elena Bologan, Adelina Bălteanu, Valentin Mocanu, Andrei Tcaciuc.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și va constitui ulterior subiectul unei expoziții cu același nume, deschisă publicului în perioada 18 ianuarie-18 februarie 2024, în foaierul de la Parter al Casei Muzeelor. Programul de vizitare al expoziției Dogma va fi de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare).

Proiectul expozițional este coordonat de Nicoleta Dabija, muzeografă.