Pentru a marca ziua de 15 iunie și cei 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează expoziția temporară Pasiuni și afinități la „Junimea”.

Proveniți din spații culturale asemănătoare, cu studii licențiate la diferite universități europene de prestigiu, în special din Viena și Paris, junimiștii, în afară poate de prietenia din perioada studiilor, erau uniți de o dorință netăgăduită de emancipare a societății românești. Reîntorși în țară la finalizarea pregătirii lor profesionale, majoritatea junimiștilor au dezvoltat afinități cu variate alte domenii ale vieții științifice și culturale. Astfel, descoperim că: profesorul Constantin Meissner, la vremea când era Ministrul Instrucțiunii Publice, a fost unul dintre susținătorii expedițiilor și întregirii colecțiilor lui Grigore Antipa; Ioan Melik, profesorul de matematică al Universității din Iași, unul dintre primii autori de manuale de aritmetică, era implicat în construirea rețelei de Căi Ferate Române prin studii geotehnice, estimări și calcule de infrastructură; criticul Titu Maiorescu,  filologul Alexandru Philippide, sufletul Junimii – Vasile Pogor editau volume de  traduceri din germană și franceză (Schopenhauer, Baudelaire, Schiller) pentru crearea unei biblioteci universale autentice într-o perioadă în care traducerile „sufereau” de autosuficiența traducătorilor. Preocupările și pasiunile acestora le puteți descoperi în expoziția temporară prin intermediul manuscriselor originale, cărților poștale, fotografiilor ori volumelor princeps.

Curatoriată de Laura Terente, muzeografă MNLR Iași, expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie -15 septembrie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare), la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou.