Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Colecția „Istoria teatrului românesc” expoziția „Oglinzi sentimentale”, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la înființarea muzeului dedicat teatrului românesc din Casa „Vasile Alecsandri” din Iași, un muzeu unic în peisajul muzeologiei românești și unul dintre puținele cu un astfel de profil tematic din Europa. (Ion Arhip)

Expoziția urmărește să aducă în atenția publicului o altfel de istorie a teatrului, una reflectată prin corespondență, imagini din spectacole, manuscrise, afișe, obiecte personale și recuzită, însemnări de regie sau scenografie. Aceste elemente cuprind și istorii personale și sentimentale, consemnate, care oglindesc pasiunea, devotamentul, tenacitatea, dar și momentele dificile prin care oamenii de teatru treceau în demersul lor spre desăvârșirea artelor spectacolului.

Turneele, portretele unor actori, notițe de regie – se regăsesc în manuscrisele lui Victor Ion Popa sau Sică Alexandrescu. Ecourile performanțelor întemeietorilor operei românești se reflectă din corespondența Haricleei Darclée, a lui Dimitrie Popovici-Bayreuth, a Luciei Cosma și a Zinei Nory (pseudonimul Anei Niculescu-Aman). George Enescu este prezent prin reprezentațiile sale de gală din țară și străinătate, fotografii și corespondență. Miluță Gheorghiu și Constantin Tănase subliniază performanțele la care se poate ajunge printr-o dăruire și muncă neobosite: afișe, mărturii, imagini. Toate acestea sunt întregite de o serie de manuscrise – caiete de roluri, ediții prime de volume de teatru, manuscrisele Teodor T. Burada legate de istoria Teatrului Național Iași, medalii și ordine militare ca semne ale recunoașterii.

Expoziția de la Colecția „Istoria teatrului românesc” (etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou) poate fi vizitată până la data de 14 martie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).