Obiectul lunii septembrie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o piesă de artă plastică aflată în patrimoniul Colecției ,,Istoria teatrului românesc” și poartă semnătura artistului, profesorului și directorului Academiei de Arte Frumoase din Iași, Otto Briese. Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului prin donație în anul 1992, reprezintă portretul în ulei pe pânză al actriței Margareta Baciu.

Margareta Baciu (16 iunie 1899 – 21 martie 1984), actriță a Teatrului Național din Iași, a fost eleva lui Mihai Codreanu la Conservatorul de Artă Dramatică ieșean. Debutează încă de pe băncile școlii ca elevă-bursieră în anul 1921 și a fost nedespărțită de trupa Naționalului ieșean vreme de 55 de ani.

La acordarea distincției de Artist al Poporului, în 1966, Otilia Cazimir argumenta: ,,Temperament puternic, stăpânit de o rară intuiție artistică, talent viguros, de o întindere și o complexitate neobișnuite, Margareta Baciu a atacat toate genurile, de la ingenuă de comedie ușoară și de subretă, ca să ajungă la cele de mare compoziție, deși s-ar putea spune că, în interpretarea ei, chiar și un rol de minimă importanță lua uneori proporțiile unui rol de compoziție. Drumul de la naiva Luluța din Coana Chirița la Mutter Courage de Brecht, atât de simplu și de dureros umană, reprezintă o muncă conștientă și istovitoare, dar și de o strălucită biruință”.