În luna septembrie 2023 se împlinesc 220 de ani de la nașterea dramaturgului, povestitorului, istoricului și arheologului francez Prosper Mérimée și 153 de ani de la plecarea sa în lumea umbrelor. De aceea, ca obiect al lunii a fost selectată statueta Carmen, reprezentarea artistică a eroinei din nuvela omonimă a scriitorului menționat.
Nuvela Carmen, apărută în 1845 în revista Revue des Deux Mondes și publicată un an mai tâziu de editura Michel Lévy frères, prezintă povestea tragică a tinerei Carmen ucisă de soldatul care o iubea. Scrierea este una din capodoperele lui Mérimée și a fost inspirată de o poveste auzită în timpul vizitei sale în Spania din 1830. El ne-o prezintă pe tânără astfel: „Pentru ca o femeie să fie frumoasă, spaniolii spun că trebuie să îndeplinească treizeci de condiții… Eroina mea nu întrunea atâtea perfecțiuni… Era însă de o frumusețe stranie și sălbatică, o figură care te uimea la început, dar pe care n-o mai puteai uita. Ochii ei mai ales aveau o căutătură pofticioasă și aprigă, așa cum n-am mai întâlnit de atunci în nicio privire omenească…”
Carmen este o tânără seducătoare, nestatornică. Un caracter greu de înțeles, ea este în același timp respingătoare și simpatică, minunată și plină de ură, aprigă și irațională. Plină de capricii, tânăra duce o viață ușoară, nerefuzând nicio plăcere.
Povestea plină de pasiune, seducție și trădare a avut parte de diverse interpretări în artă – operă, balet, pictură, sculptură, cinematografie –, eroina devenind un personaj/subiect nemuritor al literaturii și artelor în general, numele ei fiind asociat cu frumusețea, viclenia, mândria, libertatea și dragostea.
Nuvela a devenit foarte populară după ce a fost adaptată sub formă de libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy pentru opera Carmen de Georges Bizet (1838-1875), premieră ce a avut loc la Opera Comică din Paris pe 3 martie 1875. După trei luni de la eveniment, Bizet moare convins că opera sa a fost un eșec, neînchipuindu-și că, odată cu trecerea timpului, va obține un succes răsunător, fiind considerată o capodoperă a muzicii de operă și inclusă frecvent în repertoriile operelor internaționale.
Carmen, femeia pur instinctuală, a suscitat interesul a numeroși artiști plastici în realizarea de lucrări ce redau trăsăturile tinerei. Statueta bust ilustrează un chip plin de vitalitate, o tânără ravisantă, cu privire scânteietoare și prestanță impunătoare, cu părul prins cu o eșarfă într-un coc lejer, îmbrăcată cu o bluză înnodată sub sâni, care nu-i acoperă talia, purtând bijuterii – o reprezentare fidelă a fetelor din Andaluzia. Realizată din bronz patinat maro, statueta i-a aparținut actorului și profesorului ieșean State Dragomir (1870-1920).
Obiectul expus beneficiază de o prezentare multimedia cu informații despre nuvela care a stat la baza lucrării de artă, despre opera Carmen de Georges Bizet și imagini ale altor lucrări de artă cu același subiect semnate de artiști emblematici, pe un fond muzical din opera amintită.
Expoziția, realizată la Colecția „Istoria teatrului românesc”, poate fi vizitată în perioada 1-30 septembrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
Beatrice Panțiru, muzeografă