„În literatură, ca și în istorie, femeile au luat-o metodic, de la războiul de țesut, la broderie”.

Otilia Cazimir

 

Obiectul lunii la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este un goblen lucrat de poeta Otilia Cazimir, reprezentând o secvență japoneză și având următoarele dimensiuni: 11,5/8,5 cm, cu rama de 24,5/18,5 cm.

Pentru cei apropiați, Otilia Cazimir era „Didi” sau, simplu, „Di”, de la Alexandrina, numele său adevărat. Așa îi spunea și George Topîrceanu și așa semnează și aici, în josul dedicației pentru eroina romanului său autobiografic: „Lui Luchi i se cuvine dragoste/ Iar fiecare punct lucrat/ Să-i ofere ce-i dorește.” Di – 01.03.1959.

Fixat pe paspartu, goblenul este lucrat cu ață de bumbac, prin tehnica petit point, după diagramă, având o complexitate medie a numărului de culori folosite, gama variind între verde, albastru, maro, roșu, portocaliu, mov. Este un goblen original, cu scop ornamental, care decorează peretele. Data înscrisă ne duce cu gândul la mărțișor: 1 martie 1959.

Personajele sunt doi copii, o fetiță îmbrăcată în kimono, cu obi roșu, purtând în picioare sandale geta și șosete albe și un băiețel cu părul prins în coadă împletită, îngenuncheat, cu mâinile întinse, poate cerând iertare. La capătul unui drum maro, se zărește o pagodă.

Pe spatele goblenului, pe carton, sunt scrise în creion câteva indicații destinate meșterului ce urma să înrămeze lucrarea: „Vă rog frumos să nu-mi mai puneți paspartu-ul pătat și șters, că se vede. Și rama să fie fără defect, albă-cretă, după mărimea cartonului. Vă rog frumos!”.

Muzeograf Indira Spătaru (Muzeul „Otilia Cazimir”)

 

Goblenul lucrat de poetă poate fi admirat la Muzeul „Otilia Cazimir”, în perioada 1-30 iunie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!