„Mircești și Sinaia! Sinaia și Mircești! Nu trecea o zi să nu evoce Alecsandri dulcea amintire a acestor raiuri, unul în care trăise și unde a voit să moară; altul, către care-l atrăgeau simțămintele sale de adânc devotament pentru Regele și Regina, a căror înaltă binevoitoare afecțiune a fost podoaba vieții sale.” (George Bengescu, Câteva suvenire ale carierei mele, 1899).

La venirea în țară a principesei Elisabeta de Wied, cea care avea să devină Regina Elisabeta a României și scriitoarea Carmen Sylva, Vasile Alecsandri era deja retras la Mircești, obosit după evenimentele tumultuoase prin care trecuse țara și în mijlocul cărora se aflase. Deși retras în raiul de la Mircești, a devenit foarte apropiat de Casa Regală, un oaspete de seamă al cuplului regal la Sinaia. Susținut de Regina Elisabeta, a fost numit ambasador al României în Franța, din capitala căreia scriitorul ducea dorul celor două așezări atât de iubite din țara natală. Ca un alt semn al prețuirii de care se bucura, Vasile Alecsandri a primit în dar de la Regina Elisabeta o broderie înrămată.

Obiectul lunii iulie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este această broderie înrămată, dăruită prietenului de la Mircești de către Regina Elisabeta a României.

Broderia reprezintă o cunună de lauri cu flori, ce are în mijloc monograma scriitorului, „B” și „A” (Basil Alecsandri), elegant ornată. Cusută cu mătase multicoloră pe catifea bleumarin, lucrarea de dimensiuni medii este încadrată de o ramă personalizată, decorată cu măiestrie, iar în partea superioară are un medalion în care este încadrat chipul Reginei Elisabeta.

Muzeograf Lăcrămioara Agrigoroaiei

 

Broderia regală cu monograma scriitorului poate fi admirată la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, în perioada 1-31 iulie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!