În perioada 1-31 decembrie 2021, vizitatorii se pot bucura de obiectul lunii la Colecția „Istoria teatrului românesc” Iași: Culoare și interpretare – schițe originale semnate de Theodor Kiriacoff pentru personajul lui Miluță Gheorghiu din piesa „Chirița în provincie”.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Miluță Gheorghiu (14 octombrie 1897 – 10 decembrie 1971). A fost 55 de ani pe scena teatrului românesc și a jucat peste 3.000 de roluri, dintre care peste 1500 au fost în Chirițele lui Vasile Alecsandri.

Debutul său în Chirița în provincie a fost legat de noua concepție despre arta scenică a triumviratului: Aurel Ion Maican, Ion Sava, Theodor Kiriacoff. La 18 octombrie 1930, publicul pășea în Sala Mare a Teatrului Național din Iași și asista la un spectacol ce avea să marcheze pentru totdeauna un standard al interpretării rolului doamnei ot Bârzoieni.

,,Miluță plasa personajul fabulos al Chirițoaiei între convenția stilului naiv al montării de vodevil și realismul comediei de moravuri (….) știa să-și moduleze vocea, alternând cochetăriile pisicești cu duritatea vocii de bărbat, când Chirița se înfurie ori este contrazisă în așteptările ei. Miluță punea la lucru o întreagă strategie a feminității cuceritoare: mișcările ochilor, ale buzelor, ale umerilor dezgoliți cât trebuie. Prefacerea actorului în Chirița evolua de la grotesc la verismul psihologic.” (Sorina Bălănescu, Surâzător comediantul trecea: Miluță Gheorghiu)

Câteva dintre aceste trăsături ale personajului Chirițoaiei au fost surprinse și în desenele costumelor scenografului Theodor Kiriacoff realizate pentru premieră. În patrimoniul Colecției ,,Istoria teatrului românesc” se păstrează toate aceste schițe (32 la număr) în care fiecare personaj are creionată trăsătura psihologică dominantă.

Una dintre aceste schițe, ce se va regăsi în colecția Obiectul lunii, este o rochie purtată de Miluță Gheorghiu în piesă. Rochia adevărată se află în expoziția permanentă, un motiv în plus pentru a afla mai multe despre aceasta.

Muzeograf Laura Terente (Colecția „Istoria teatrului românesc”)

Puteți admira schițele pe parcursul lunii decembrie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).