Proiectul Obiectul lunii – Art Nouveau 2023 continuă în luna martie la Colecția „Istoria teatrului românesc” din Parcul Copou.

Obiectul expus este o zaharniță din metal argintat, realizată de renumita companie franceză Christofle, pionier mondial în producția de articole pentru servit masa de înaltă calitate, realizate integral sau doar placate cu metale prețioase, la prețuri accesibile. Din secolul al XIX-lea și până în prezent, Christofle nu s-a abătut vreodată de la motto-ul companiei „O singură calitate, cea mai bună”.

Vasul, de formă sferică, are două anse verticale de forma unor funii înnodate. Torțile, în partea de jos, au o împletitură plată de volute, iar la partea superioară se bifurcă în două fire. Capacul este detașabil, fără balama, și are un buton de prindere sub forma unei crenguțe cu flori în diverse stadii de înflorire. Baza zaharniței prezintă semnele distinctive ale celebrei Orfèvrării Christofle: ponson-ul de responsabilitate (marca producătorului), denumirea firmei, numărul articolului și marca de gramaj (procentajul materialului prețios folosit la placare).

Povestea acestei firme datează din anul 1830, când tânărul Charles Christofle (1805-1863), la 25 de ani, a preluat frâiele micului atelier de bijuterii al familiei sale din cartierul Marais din Paris, strada de Bondy, nr. 56 (acum strada René-Boulanger). Cu abilități manageriale ascuțite, Charles a dezvoltat întreprinderea, ajungând lider industrial în domeniul producției de argintărie, cu fabrici în Franța și Germania și puncte de vânzare în toată Europa, Imperiul Rus și Otoman, și pe tot continentul american.

Inovațiile realizate de firmă de-a lungul anilor au revoluționat stilul, tehnicile, metodele de producție a articolelor decorative și de uz casnic. Observator înfocat al modei și obiceiurilor în schimbare, brandul a integrat în lucrările sale mari tendințe artistice, precum Art Nouveau, asociindu-se în același timp cu artiști celebri ca Alphonse Mucha (1860-1939).

În anul 1846, Casa Christofle a furnizat regelui Louis Philippe I un serviciu de masă pentru Château d’Eu din Normandia. Din 1851, după realizarea unui serviciu de masă cu 4.000 de piese pentru împăratul Napoleon al III-lea, compania a devenit renumită. Titlurile de „Aurarul regelui” și „Furnizorul împăratului” au atras solicitări și de la suverani străini precum împăratul Maximilian al Mexicului, țarul Rusiei, Kaiserul german, Imperiul Austro-Ungar, Sultanul Abdülaziz al Imperiului Otoman.

Christofle a fost solicitată pentru crearea de servicii de masă destinate echipării unor hoteluri de lux precum Ritz, pentru dotarea celor mai mari trei nave maritime la acea vreme: Atlantique, Ile-de-France și Normandie; pentru aurirea diferitelor sculpturi monumentale precum Fecioara cu Pruncul din vârful Bazilicii Notre-Dame de la Garde din Marsilia, grupurile statuare Armonia și Poezia de pe fațada Operei Garnier din Paris.

Mai multe informații despre zaharniță, curentul artistic și fabrica producătoare puteți afla vizitând Colecția„Istoria teatrului românesc” în perioada 1-31 martie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

                                                                                                     Beatrice Panțiru (muzeograf – Muzeul „Mihai Codreanu” )