În antichitate, zeii marcau fiecare aspect al vieții: social, economic, moral, legislativ, ș.a. Pictorii și sculptorii, inspirați de mitologie, au redat lumii gloria și forma clasică a divinităților. Creativitatea și măiestria lor au propus, de-a lungul secolelor, numeroase reprezentări iconice ale zeităților.

Diana, una dintre aceste zeități  din mitologia romană, a fost importantă și foarte venerată, cunoscută, mai ales, pentru protecția oferită pădurilor, animalelor și pentru plăcerea de a vâna având corespondent în mitologia greacă pe Artemis. Diana înseamnă „ceresc”, „divin”.

Reprezentarea ei în versiunea lui Émile Bruchon (1806-1895), unul dintre cei mai importanți sculptori francezi ai perioadei Belle Époque, face subiectul expoziției Obiectul Art Nouveau al lunii octombrie de la Casa Muzeelor.

Statueta Diana i-a aparținut memorabilului actor ieșean Miluță Gheorghiu (1897-1971), cunoscut, mai ales, pentru rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri.

Lucrarea de artă, realizată în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea, este turnată în spelter (aliaj de zinc și plumb asemănător bronzului, mai ușor de turnat și prelucrat). Sculptura înaltă, fină și elegantă, ilustrează o tânără războinică la vânătoare, pregătită de tragere, cu arcul în mâna stângă și cu mâna dreaptă apucând din tolba de pe spate o săgeată. Zeița este realizată în maniera specifică stilului Art Nouveau cu accent pe trăsăturile feței, părului și formelor corpului. Volutele și drapajul tunicii Dianei exemplifică atenția lui Bruchon pentru detalii și expresia ansamblului. Statueta, cu un subtil finisaj de bronz, fixată pe o bază circulară din metal, prezintă trei elemente de identificare în partea inferioară: în față, o plăcuță cu denumirea lucrării și autorul – Diana par Bruchon, în spate, semnătura artistului și o monedă inscripționată cu locul de fabricație – Paris, Franța. E foarte posibil ca lucrarea să fi fost expusă de Émile Bruchon în saloanele expoziției de la Paris din 1880.

Prețul record pentru statueta Diana de Émile Bruchon de 2.038 USD a fost înregistrat în anul 2022 de o casă de licitații din Tokyo, Japonia.

Diana este o divinitate cu multe atribute (zeiță a vânătorii, a castității și fidelității, protectoare a nașterii), identificată și cu Selene (Luna), cu reprezentări  diverse, având ținută vestimentară și simboluri specifice: tunică scurtă (chiton de femeie), care îi facilita mobilitatea în timpul vânătorii, sau mantie și centură, arc de vânătoare și tolbă cu săgeți, adesea însoțită de câinii de vânătoare, cerb, de cele mai multe ori desculță și purtând semilună pe cap.

Statueta expusă este însoțită de o prezentare multimedia cu informații despre autorul lucrării, despre însemnătatea zeiței Diana și de imagini cu diferite reprezentări ale ei realizate de alți artiști.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1–31 octombrie 2023, la Casa Muzeelor, în foaierul de la etajul I, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Beatrice Panțiru, muzeografă