La 143 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, Mihail Sadoveanu (1880-1961), proiectul Obiectul Art Nouveau al lunii noiembrie pune în lumină o tabla din alamă argintată ce a aparținut scriitorului. Piesa expusă era utilizată pentru servirea alimentelor sau băuturilor atunci când pragul casei academicianului era trecut de musafiri.
Obiectul este unul de dimensiuni mari și a fost confecționat în jurul anului 1900 de renumita Fabrică de Produse Metalice din Württemberg, cunoscută sub acronimul WMF – de la Württembergische Metallwarenfabrik, producător german de articole de bucătărie și servit masa. La începutul secolului al XX-lea, WMF s-a dedicat producerii de veselă placată cu argint și a altor obiecte decorative. Procedeul de argintare galvanică dădea impresia că obiectele sunt confecționate din argint solid, făcându-le accesibile tuturor categoriilor sociale. Înființată în anul 1853 de Daniel Straub (1815-1889), WMF a devenit cunoscută la nivel mondial pentru designul inovator al produselor sale. Compania germană funcționează și în prezent.
Tava, de formă ovală, canelată pe margine, prevăzută cu două mânere ornamentate vegetal, dispuse la marginile lungi, are în interiorul tipsiei decorațiuni florale stilizate, gravate manual, în manieră Art Nouveau. În Germania și Austria acest curent artistic purta denumirea Jugendstil. Numele a fost derivat din titlul revistei culturale din München, „Die Jugend”, cu adăugarea sufixului „Stil”, care se traduce prin „stil de tineret”.
Tablaua are pe spate trei elemente de identificare. Marca timpurie a fabricii alcătuită din cele trei inițiale – WMF, folosită în perioada 1886-1903, căreia i s-a alăturat litera „M” (Messing) care înseamnă că metalul din care a fost confecționată tava este alama. Fracția „I/O” reprezintă grosimea placării de pe suprafața metalului de bază, aceasta fiind una normală de 1 gram de argint pentru o suprafață de 1 dm² de metal. Al treilea element distinctiv este o steluță cu șase raze care semnifică „comandă specială” sau „ediție specială”.
Obiectul expus este însoțit de o prezentare multimedia cu informații despre proprietar, fabrica producătoare și imagini cu piese Art Nouveau realizate de WMF.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul „Mihail Sadoveanu” în perioada 1-30 noiembrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
Beatrice Panțiru, muzeografă