Proiectul Obiectul Art Nouveau al lunii continuă în iunie la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii cu un vas ornamental de salon, realizat din alabastru. Acesta a aparținut juristului, folcloristului, etnografului și muzicologului Teodor T. Burada, de la a cărui trecere în lumea umbrelor s-au împlinit 100 de ani.

Modernizarea societății românești și influența modei occidentale duc la apariția saloanelor mondene și în casele boierești din Moldova. Chiar dacă acestea erau organizate cu predilecție pentru divertisment, în casa părinților lui Teodor T. Burada din strada Sărăriei aveau loc frecvent serate muzicale și șezători literare.

Născut într-o veche familie boierească din Iași, părinții săi i-au oferit un exemplu de cultură, deschizând în anul 1831 primul pension privat din Moldova pentru „nobile demoazele fiice de boieri“. Vornicul Teodor R. Burada le preda lecții de pian și chitară, iar mama, Maria, prima femeie traducătoare de teatru în limba română, inițiase un salon literar. Pe acest fundament solid primit de la părinții săi, el și-a clădit o pregătire temeinică în Drept la Universități din Iași și Paris, precum și studii la prestigiosul Conservatoire Imperial de Musique et Declamation, ale cărui cursuri le-a frecventat, mai târziu, și George Enescu. 

Revenit în țară, ocupă funcții în magistratură la Roman, Galați, Focșani și Iași, iar din 1877 devine profesor de violină, teorie și solfegiu, la Conservatorul din Iași. Președinte al Societății Științifice și Literare și director al revistei „Arhiva”, fire de artist, întovărășit de scripca dragă, și-a consacrat întreaga viață științei și spiritualității românești. Numeroasele călătorii de cercetare au generat interesante pagini cu observații etnografice, istorice și chiar filologice, publicând peste 100 de cărți cu descoperirile sale: monografii ale unor regiuni și sate din România, cercetări despre românii răspândiți în toată Europa, Orientul Mijlociu și Asia Mică, despre datini, obiceiuri și cântece populare. Cea mai importantă lucrare a sa a fost Istoria Teatrului în Moldova.

În anul 1887 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Din peregrinările sale, Teodor T. Burada nu se întorcea acasă cu mâna goală. Pe lângă însemnări și studii, aducea diverse obiecte, unul dintre ele fiind vasul ornamental din alabastru, realizat la finalul secolului al XIX-lea. Alabastrul este de două tipuri: de ghips (considerat „ruda mai săracă” a marmurei) și de calcit (cunoscut sub denumirile „onix-marmură”, „alabastru egiptean” sau „alabastru oriental”).

Vasul ornamental expus este sculptat manual din alabastru de calcit, care se găsea în Orientul Mijlociu, și are o transparență și un aspect marmoreean; prezintă straturi în nuanțe diferite, de la alb la griuri, cu irizații negre. La final, obiectele primeau un tratament cu ceară care le dădeau o strălucire interioară, devenind translucide. Forma vasului – o fructieră de dimensiuni mari cu ornamente zoomorfe și vegetale – sugerează utilitatea pe care a avut-o la diverse dineuri organizate de T.T. Burada.

De mai bine de 2000 de ani, alabastrul a fost utilizat în realizarea diverselor obiecte sacre, opere de artă decorativă și de uz casnic. Acest mineral moale și fragil era considerat un dar al zeilor, un memento/o aducere aminte că viața este efemeră și fragilă.

Pe lângă funcțiile utilitare și de înfrumusețare, vasul, credem noi, a constituit un talisman de protecție al casei Burada. Se spune că alabastrul are niște proprietăți binefăcătoare pentru om, atrage sau îndepărtează unele lucruri de la posesor, ajută la împlinirea dorințelor, în dobândirea iertării (a primi sau a da iertare), stimulează meditația, oferă claritate mentală, gestionează problemele de furie, ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate, stimulează creativitatea.

Obiectul Art Nouveau al lunii iunie, asemenea celor precedente, va fi însoțit de o prezentare audio-video cu informații despre vas, caracteristici și proprietăți ale alabastrului, scurtă biografie despre proprietar și imagini cu obiecte asemănătoare celui promovat.

Expoziția, realizată la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, poate fi vizitată în perioada 1-30 iunie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – achiziționarea ultimului bilet).

                            Beatrice Panțiru (muzeografă – Muzeul „Mihai Codreanu”)