Începând cu 1 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira expoziția aniversară N. Gane. 180, organizată la Muzeul „Vasile Pogor”.

La 1 februarie 2018 se împlinesc 180 de ani de la nașterea, în orașul Fălticeni, a lui Nicolae Gane, scriitor, om politic, membru al Academiei Române și primar al Iașului în 5 legislaturi. A avut o intensă activitate intelectuală și culturală, ce a însemnat și inaugurarea Teatrului Național Iași în anul 1896. Nicolae Gane s-a remarcat pe plan administrativ prin soluționarea, în premieră, a problemelor legate de furnizarea apei potabile, modernizarea rețelei stradale prin asfaltare și întreținere. S-a preocupat de problemele de iluminat ale orașului Iași și a inaugurat Uzina Electrică Comunală în anul 1899.

Expoziția se axează pe trei coordonate ce creionează personalitatea lui N. Gane: omul politic, junimistul și scriitorul. Vor fi expuse documente din perioada în care a ocupat funcția de primar al Iașului, pagini de corespondență, fotografii, reviste, volume, lucrări de artă plastică, precum și obiecte care i-au aparținut.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1-25 februarie 2018, la Muzeul „Vasile Pogor”, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00. Curatorii expoziției sunt Corina M. Irimiță, Iulian Pruteanu, Oana Melinte.