Sâmbătă, 6 mai 2017, cu începere de la ora 11:30, la sediul Alianţei Franceze din Craiova (str. Romain Rolland, nr. 7) va avea loc vernisajul expoziției de grafică semnată de Ary Murnu, „Ion Creangă şi personajele sale”. Lucrările expuse – ilustraţii ale poveştilor şi povestirilor lui Ion Creangă, realizate de Ary Murnu – fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi.

Expoziția itinerantă „Ion Creangă și personajele sale” face parte din proiectul „Creangă, călător prin lume”, ce marchează împlinirea a 180 de ani de la nașterea scriitorului.  Poveştile şi povestirile la care trimit cele peste 50 de ilustraţii de Ary Murnu şi prezentate în cadrul expoziţiei sunt: „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Dănilă Prepeleac”, „Soacra cu trei nurori”, „Povestea unui om leneș,” „Punguța cu doi bani” și „Prostia omenească”.

De origine aromână, Ary Murnu s-a remarcat ca un foarte bun pictor, ilustrator şi grafician. Născut în 1881 la Xanthi, a urmat studiile gimnaziale și liceale la Budapesta şi pe cele superioare la Academia de Arte Frumoase din München, apoi la Iași și la București, unde s-a stabilit. Şi-a dedicat întreaga viaţă picturii, dar şi caricaturilor, ilustraţiilor şi multor altele lucrări grafice. A colaborat la diferite publicații şi a realizat ilustraţii pentru operele mai multor scriitori români, dintre care îi amintim pe Cezar Petrescu,Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Alexandru Vlahuță.

Expoziția „Ion Creangă şi personajele sale” a fost prezentată și în orașele Veneția (Italia) și Alicante (Spania).  La Craiova va fi prezentată de către Andreea Tacu, muzeograf, și Cătălin-Mihai Ștefan, pedagog muzeal.

Perioada de vizitare a expoziției găzduită de Alianţă Franceză din Craiova  este 6-18 mai 2017.