În perioada 4-30 noiembrie 2022, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” se poate vizita expoziția documentară Mihail Sadoveanu-autor de manuale școlare.

Expoziția amintește de o preocupare mai puțin cunoscută a scriitorului, aceea de autor de cărți didactice. Împreună cu George Topârceanu și Constantin Stan, ori Ioan Teodoru și Al. Voinescu, sau cu Izabela Sadoveanu și Ion Simionescu, Mihail Sadoveanu a alcătuit, în primele decenii ale secolului trecut, cărți de citire pentru învățământul primar și secundar.

Pentru anul școlar 1930-1931, împreună cu G. Topîrceanu, „literat”, și C. Stan, „inspector școlar”, Mihail Sadoveanu, „membru al Academiei Române, literat”, alcătuiește primul manual, „Carte de cetire pentru clasa a III-a primară”, ediția I, din seria celor pe care va apărea numele lui. Din contractele de editură și documentele de colaborare cu ceilalți autori expuse, reiese că Mihail Sadoveanu a fost coautor la alte manuale, „Carte de cetire” pentru școli primare și secundare, până în anul 1942.

Expoziția Mihail Sadoveanu-autor de manuale școlare poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.