Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați expoziția „Literatură și Medicină”, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural I.I. Mironescu și Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Proiectată în foaierul Casei Muzeelor, expoziția „Literatură și medicină” surprinde latura pur umană a medicilor-scriitori, prietenia dintre cei dedați cu totul medicinei, unii dintre ei savanți, inovatori în domeniul medical, pasionați de literatură și ceilalți scriitori, în contextul războaielor Balcanice, Primului Război Mondial, epidemiei de holeră și tifos, campaniilor antiepidemice.

Expoziția aduce în fața publicului vizitator manuscrise, fotografii, machete, instrumentar medical, ustensile de laborator, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, de la Muzeul de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău” și de la Muzeul de Istorie a Medicinei, UMF Iași, oferind astfel o proiecție asupra efortului cultural al scriitorilor medici.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 15:00, la Casa Muzeelor. La eveniment vor fi prezenți invitații: prof univ. dr. Viorel Scripcariu – rector al UMF „Gr.T. Popa” din Iași, prof univ. dr. Bogdan O. Popescu – prorector al UMF „Carol Davilla” din București și dr. Richard Constantinescu – director al Cetrului Cultural „I.I. Mironescu” din Iași.

În contextul vernisajului, invitatul Bogdan O. Popescu, medic și poet, va susține un recital din Cartea dragostei, despre care Mircea Cărtărescu a spus că este „un epitalam fermecător, gingaș, pasionat și inocent, animat de o inventivitate pe centimetru pătrat care-i concurează pe Arcimboldo, pe Disney și pe Miyazaki”.

Curatoriată de muzeografele Indira Spătaru și Laura Terente, expoziția „Literatură și Medicină” poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, începând cu data de 12 mai 2023 și până în 12 iunie 2023, la Casa Muzeelor.