râsul este soarele ce alungă iarna de pe chipul oamenilor – Victor Hugo

Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați instalația dedicată umorului din presa românească interbelică și postbelică, marcând Ziua Mondială a Râsului, serbată anual în prima duminică a lunii mai. Proiectul se derulează, în premieră, în două spații MNLR Iași: la Casa Muzeelor – Să mai râdem – și la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) – La chioșcul de humor.

Instalația, curatoriată de Beatrice Panțiru, propune un fragment de umor clasic prin schițe și caricaturi, așa cum era el în presa vremii cu aproape un secol în urmă. Umorul selectat din publicațiile vremii (Adevărul, Curentul, Oglinda lumii, Realitatea ilustrată, Radio Universul, Radio România) este un unul blând, cu fine ironii, acțiuni și situații hazlii, temele fiind inspirate din politică, maniere, monden etc.

Proiectul dedicat umorului și jurnalismului este structurat pe două secțiuni. Instalația Să mai râdem de la Casa Muzeelor este conceptualizată sub forma unui colaj (reproduceri) de schițe umoristice din publicațiile menționate. Expoziția La chioșcul de umor de la Muzeul „Mihai Codreanu” reconstruiește plastic un chioșc de presă din perioada amintită, contextualizat în „turnul de fildeș” al Vilei Sonet (firida hexagonală din partea de est a clădirii). Aici sunt expuse publicațiile în original.

Instalația poate fi vizitată în perioada 1-31 mai 2022, la Casa Muzeelor – Să mai râdem – și la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) – La chioșcul de humor, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.