La 130 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune vizitatorilor expoziția temporară Fluturi de noapte, intitulată sugestiv după volumul omonim al scriitoarei, apărut la Editura Cartea Românească din București în anul 1927, volum premiat de Academia Română și de comitetul „Femina Vie-Heureuse” de la Paris.

Lumea fascinantă a gâzelor a fost surprinsă și cântată deopotrivă de Otilia Cazimir și de bunul ei prieten, George Topîrceanu. Ca un preambul al lunii îndrăgostiților, expoziția oferă vizitatorilor o percepție diafană asupra legăturii dintre cei doi, într-un melanj al pasiunii lor comune pentru microuniversul insectelor și fluturilor. Contemporanii lui George Topîrceanu îl vedeau frecvent pe acesta în parcul Copou, studiind ore în șir, cu lupa, micile vietăți, umanizându-le apoi, cu umor, în clișee sociale și drame în versurile sale, trezind compasiunea. La rândul său, Otilia Cazimir imagina colocvii și dialoguri între coleopterele și furnicile din grădina casei sale din Bucșinescu, eternizându-le în poezii pentru copii.

Proiectul îmbină artistic literatura cu entomologia; poeziile despre gâze fiind completate de insectare, oferind un periplu vizual sub forma unei instalații captivante, plină de creativitate și culoare. Expoziția etalează cărți cu poezii din creația celor doi prieteni, ediții princeps, între care menționăm cartea celebrului savant, naturalist, Jean Henri Fabre, „La vie des insectes”, publicată la Paris, de care se servea pentru studiu George Topîrceanu; obiecte personale și fluturi, figurativi, dar și reali; o atmosferă ce va învălui vizitatorii într-o vibrație de căldură și sentiment.

Partener în realizarea proiectului este Muzeul de Istorie Naturală Iași reprezentat prin muzeograf dr. Ana Davideanu.

Expoziția, organizată la parterul Casei Muzeelor, poate fi vizitată în perioada 13 februarie – 22 martie 2024, de marți până duminică, între orele 10.00–17.00 (16,30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare).

Echipa de proiect este alcătuită din: Indira Spătaru, Beatrice Panțiru și Cezara Moraru, muzeografe.