Marți, 15 ianuarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va prezenta două expoziții itinerante la Veneția și Brăila.  

Expoziția „Lirică eminesciană ilustrată de Leonard Salmen” va fi prezentată la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția și va aduce în atenţia publicului o serie tematică de cărți poștale din patrimoniul MNLR Iași, însoțite de fragmente din poeziile ilustrate, în limba română și traducerea lor în limba italiană (traduceri de Ramiro Ortiz și Rosa del Conte). Leonard Salmen a fost primul artist care a ilustrat lirica lui Mihai Eminescu. Era un grafician de origine poloneză care a locuit la Iași și la București, devenind cunoscut și apreciat în epocă pentru lucrările bazate pe opera eminesciană. Din 1898, el a realizat nu mai puțin de 179 lucrări, ilustrând 94 de poezii eminesciene. Operele sale sunt celebre în rândul pasionaților de cartofilie, însă au înregistrat și un enorm succes la public, încă de la lansarea lor.

Expoziția, curatoriată de Iulian Pruteanu și Dora Cană, poate fi vizitată la Galeria Nouă a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, Cannaregio 2215, 30121 Veneția, în perioada 15-20 ianuarie 2019. Tot la sediul IRCCU din Veneția va fi organizat Concursul „Caligrafii eminesciene”, la care vor participa copiii de naționalitate română din regiunea Veneto.

Expoziția foto-documentară „Creangă, Bojdeuca, Eminescu. Istoria centenară a unui palat țărănesc” va putea fi vizitată la Muzeul Brăilei „Carol I” în perioada 15 ianuarie 2019 – 4 martie 2019. Vor fi prezentate publicului fotografii mai puțin cunoscute dinainte de 1918, anul în care Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă, dar și prietenul său, Mihai Eminescu, a fost restaurată și a devenit primul muzeu literar din România. Călătoria în timp continuă cu fotografii din perioada interbelică, completate de articole din presa vremii, precum și din anii ’60, când a avut loc o nouă restaurare a muzeului, încheindu-se cu instantanee din anii 2000.

Curatorii expoziției sunt Iulian Pruteanu, Corina Mocanu-Irimiță, Oana Melinte.