Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2018 și în cadrul Comemorărilor naționale consacrate în Franța scriitorului și dramaturgului Edmond Rostand (1868-1918), Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi prezintă expoziţia „Mihai Codreanu, cavaler al francofoniei”.

Expoziţia semnalează sintetic aspecte din viaţa sonetistului și în principal contribuţia adusă francofoniei prin traducerea piesei de teatru Cyrano de Bergerac (1919) de Edmond Rostand, o traducere de referință și astăzi în spațiul cultural românesc. Publicul francez va avea de asemenea ocazia să descopere în imagini farmecul Vilei Sonet din Iași, ridicată în anii ʼ30 ai secolului trecut în stil neoclasic românesc.

Expoziţia va fi inaugurată în data de 16 septembrie 2018 la Muzeul „Edmond Rostand – Vila Arnaga” din Cambo-les-Bains, localitate din sudul Franţei, unde dramaturgul francez a locuit timp de nouă ani. Vila Arnaga a fost construită sub îngrijirea acestuia la începutul secolului al XX-lea și este clasată monument istoric. Coordonatoarea muzeului „Edmond Rostand – Vila Arnaga”, Béatrice Labat, se va deplasa la Iași pentru a marca începutul unei relații de parteneriat între Muzeul „Mihai Codreanu” și Muzeul „Edmond Rostand”, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Béatrice Labat este de asemenea vicepreședinta Federației Naționale a Caselor Memoriale și a Patrimoniului Literar din Franța.