Editura Casa de Pariuri Literare și Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizionați, pe pagina de Facebook a Muzeului, expoziția „Periplu prin fototeca literară Ion Cucu”, o călătorie în timp prin arhiva lui Ion Cucu.
Expoziția poate fi urmărită și pe pagina de YouTube a editurii Casa de pariuri literare. Aceasta, prezentată fizic în holul central al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București în perioada 22 septembrie – 22 octombrie, a inclus 200 de panouri cu fotografii de arhivă și 600 de imagini proiectate pe ecran. În cadrul expoziției au fost editate 3 albume fotografice: un album dedicat lui Marin Preda, un album dedicat Anei Blandiana și Un album cât o istorie literară.
Din cauza condițiilor pandemice speciale, la Chișinău și la Iași vor fi prezentate două expoziții online: turul virtual al expoziției derulate din București (pe pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău) și o răsfoire a albumului mare editat în cadrul proiectului (Un album cât o istorie literară), cu o prezentare făcută de Bogdan Crețu, pentru varianta expozițională, prezentată pe pagina Muzeului Național al Literaturii Române din Iași.
Curatori: Angelica Stan și Ana Opriș (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București)
Selecția din arhivă: un cristian
Afișe: Paul Burcia (Editura Casa de pariuri literare)
Echipa proiectului: Alina Popovici Cucu, Tudor Bogdan Alexandru, Maria Petricu, Beatrice Popescu
Fotograful scriitorilor, cum a fost supranumit Ion Cucu, rămâne unul din martorii cheie ai unui sistem literar în care imaginea scriitorilor ajunsese să fie restricționată de regimul politic. Pasiunea pentru literatură și prietenia față de scriitori l-au făcut pe Ion Cucu să construiască, încet și singur, cu o tenacitate și o pasiune neobișnuite, o arhivă uriașă, care are în continuare multe necunoscute, mai ales în zona teatrului sau a artelor plastice, fotograful fiind un apropiat al tuturor mediilor artistice. În cazul literaturii, la care se oprește această retrospectivă, Cucu a surprins viața literară în toată complexitatea ei, cu momentele oficiale (congrese, lansări, aniversări, ceremonii mai mari sau mai mici, de la primiri în Uniunea Scriitorilor până la lecturi în fabrici, în comune și sate), cu elementele definitorii ale breslei (Sala Oglinzilor din Casa Scriitorilor, redacțiile revistelor literare), într-o atmosferă sărbătorească (premii) sau chiar de final de drum (înmormântări).
Cunoscut ca un portretist excepțional, Cucu nu rămâne dator în niciun aspect al construcției (avem fotografii de grup de o căldură rar întâlnită, dar avem și clipe de viață extrem de naturale, secvențe ale creșterii și descreșterii breslei scriitoricești). E meritul artistului de a fi știut să se apropie fără emfază de lumea literară și să o surprindă în toată diversitatea ei.
Expoziția (200 de panouri și 600 de imagini pe ecran) acoperă 50 de ani de literatură (1959 – portretele cu Nichita Stănescu, 2011 – premiile USR), încercând să arate că scriitorii din toate generațiile au fost în atenția obiectivului fotografic al artistului. Au fost selectate prioritar portrete, dar și fotografii care să ilustreze contextul politic, viața literară în complexitatea ei, într-un demers care nu poate fi decât fragmentar, ținând cont de uriașa arhivă construită de Ion Cucu.