6️⃣0️⃣ Cezar Petrescu (1 decembrie 1892 – 9 martie 1961)

Expoziția Cezar Petrescu – Jurnal de călătorie propune publicului un periplu imaginar prin câteva țări ale Europei. Aceasta are la bază însemnările scriitorului din timpul uneia dintre călătoriile făcute, cel mai probabil, în anii ’30, în compania soției sale Georgetta.

Notițele acoperă intervalul scurs de la momentul plecării din București și până la sosirea în Franța, la Carcassonne. Călătoria cu trenul pe această distanță i-a dat prilejul scriitorului să imortalizeze, în cuvinte și imagini, impresii ad-hoc completate vizual de o serie de desene, mai mult sau mai puțin detaliate, schițe și crochiuri în creion, consemnând opririle cele mai importante de pe traseu, precum și obiectivele asupra cărora a zăbovit mai mult spre a le fixa mai bine în memorie.

Urmând succesiunea însemnărilor, călătoria noastră imaginară ne poartă prin România, Ungaria, apoi Austria, pentru a surprinde atmosfera și viața Vienei, în Italia, la Veneția, Florența, Pisa și Genova și în cele din urmă, urmând linia Coastei de Azur, la Nimes, Montpellier. Însemnările de călătorie ale lui Cezar Petrescu se opresc la Carcassonne, jurnalul putând oferi sugestia unui voiaj cu final deschis ce poate fi continuat de oricare dintre noi.

Fondul „Cezar Petrescu” din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași s-a constituit, începând din anii ’70 ai secolului al XX-lea, prin achiziții și prin donațiile succesive de obiecte personale ale scriitorului, fotografii, manuscrise și corespondență diversă, volume în ediții princeps și traduceri ale operelor lui Cezar Petrescu în diferite limbi, făcute de surorile scriitorului, Smaranda Chehata și Corina Bărbat.

Expoziția online „Cezar Petrescu – Jurnal de călătorie” este realizată de Andreea Tacu (coordonator), Liviu Apetroaie și Corneliu Grigoriu și poate fi vizualizată pe canalul YouTube al MNLR Iași.