Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „G.Topîrceanu” expoziția Memorii de război, ce poate fi vizitată în perioada 11 august-16 septembrie 2018.

Sunt expuse fotografii, cărți, corespondență, obiecte personale ce fac referire la perioada în care poetul a fost prizonier în Bulgaria, în primul Război Mondial. George Topîrceanu a participat la Campania din Bulgaria, în anul 1916, și a rămas prizonier până în luna decembrie 1917.  Experiența celor două campanii și a prizonieratului sunt evocate în volumele  Amintiri din luptele de la Turtucaia, (București,1918), În ghiara lor… Amintiri din Bulgaria și schițe ușoare, (Iași, 1920) și Pirin-Planina, epizoduri tragice și comice din captivitate, (București, 1936).

În expoziție se regăsește o copie a scrisorii către Otilia Cazimir scrisă din captivitate. Scrisoarea a fost scrisă  în limba franceză și începe cu „Chere soeur”, poetul asigurându-se astfel că scrisoarea ajunge la destinație. În expoziție se mai găsește și un exemplar al cărții „În ghiara lor… Amintiri din Bulgaria și schițe ușoare”, Ed. Librăriei Socec & Cc. Societatea anonimă, 1920, o cutie pentru creioane pictată de George Topîrceanu și o tabacheră din lemn pe care poetul a confecționat-o pentru Otilia Cazimir, în Turtucaia, în perioada prizonieratului. Pe capacul acesteia se află o monogramă „T.D.G.”, iar în interiorul ei, cu creion roșu, este scris cuvântul „Bulgaria”.                Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10-17:00