În anul bicentenarului nașterii lui Vasile Alecsandri (1821-1890), Muzeul Național al Literaturii Române Iași pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frédéric Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfășurat la Montpellier în 1878.

Instalația de artă Dernière minute, Maillane – Mircești propune o legătură între două lumi diferite, una a secolului al XIX-lea și alta contemporană, cea a începutului de mileniu III. Incursiunea vizual-auditivă într-o lume de odinioară, redescoperită prin tehnici de lucru moderne, promovează parte din corespondența Alecsandri – Mistral din patrimoniul Muzeului „Frédéric Mistral” din Maillane, Franța.
Conceptul video, structurat pe modelul Dernière minute (Breaking News), face o prezentare sintetică de genul știrilor de ultim moment a celor două personalități culturale în context istoric, oferind și fragmente din scrisori în lectura actorului francez Charles Gonzalès.

Instalația poate fi văzută până pe 15 decembrie 2021 în foaierul de la etajul I al Casei Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 achiziționarea ultimului bilet).

Coordonator proiect: Monica Salvan
Curatori: Beatrice Panțiru, Indira Spătaru
Concept grafic și instalație: Corneliu Grigoriu
Lectură scrisori: Charles Gonzalès, cu sprijinul Institutului Francez Iași

Expoziție organizată în parteneriat cu Muzeul „Frédéric Mistral” din Maillane, Franța.

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!