Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați expoziția „Experimente regizorale”, organizată la Colecția „Istoria teatrului românesc”.

Expoziția aduce în fața publicului vizitator manuscrise, fotografii, programe, artă plastică și realizările a trei personalități marcante ale scenei Teatrului Național de la Iași.

Până în anul 1928, pe scena Teatrului Național din Iași, direcția de scenă și regia spectacolelor erau realizate doar de actorii care își asumau acest demers. Odată cu angajarea lui Ion Aurel Maican a lui Ion Sava, spectacolele de la Nationalul ieșean erau unele dintre cele mai valoroase din teatrele românești. Acestora li se alătură G. M. Zamfirescu, iar acest trio excepțional, a realizat, după cum se notează în istoria teatrului, spectacole perfecte.

Regizorul Aurel Ion Maican (1893–1952) a avut un rol esenţial în dezvoltarea teatrului românesc prin activitate scenică, demersuri teoretice şi publicistice conectate la curentele europene din perioada interbelică.  Regizorul, scenograful, pictorul, caricaturistul și dramaturgul Ion Sava a fost angajat ca asistent de regie la Teatrul Național din Iași. Va pune în scenă piese ca „Simunul” de H. Lenormand, „Paravanul” de Alfred de Musset, „Diavolul” de Franz Molnar. George Mihail Zamfirescu a fost conducător de companii teatrale, poet, scriitor român, romancier și dramaturg, director de scenă la Teatrul național din Iași (1933-1939), unde a regizat 25 de piese.

Expoziția „Experimente regizorale”, curatoriată de muzeografa Laura Terente, poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, începând cu data de 22 septembrie 2022 și până în 15 ianuarie 2023, la Colecția „Istoria teatrului românesc” (Muzeul „Mihai Eminescu”).

Curatoare: Laura Terente, muzeografă