Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați expoziția „Ecouri universale ale scenei”, organizată la Colecția „Istoria teatrului românesc”. Expoziția ilustrează, prin documente, traduceri, fotografii, afișe, manuscrise, ediții rare, schițe de decoruri și costume, cum a evoluat arta teatrală românească sub viziunea teatrului universal.

Actorul, la debutul său, în evoluție sau la maturitate artistică, s-a inspirat adeseori din performanțele partenerilor lor de scenă. Acei care recunosc rolul de profesor al scenei, al reprezentațiilor de excepție, al actorilor – maeștri fac o mărturisire care definește acest fapt: ,,Am învățat ‹furând›…”. Școala scenei a fost întotdeauna un reper major în formarea profesională a actorului, scenografului ori regizorului, un loc în care s-au cizelat valorile și au crescut cu virtuozitate. Prezența pe scena românească a trupelor de actori stăini (ale Comediei Franceze, Teatrului Imperial Austriac, ale teatrului polonez sau rusesc), care aduceau cu ei noi tehnici de expresie teatrală, a avut o influență definitorie în evoluția și parcursul teatrului românesc.

Laura Terente, muzeograf și curator al expoziției

Expoziția „Ecouri universale ale scenei” se poate vizita până la data de 5 iunie 2022, la Colecția „Istoria teatrului românesc”, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).